Translate

2022. július 25., hétfő

Gyerekkoromban 50 fillér volt egy gombóc fagyi és a többi

 Volt egy cikk aminek a címe: gyerekoromban 50 fillér volt egy gombóc fagyi. Vagy olajkályhával vagy búbos kemence vagy más fatüzelésű (brikett) főtöttünk és még hozzátehetném a petróleumlámpát a sparheltot. 
Gyerekkorom nagyszülei anyai  és apai két külön világ. Egyiknél van áram, gázpalackkal főzés és olajkályhában duruzsoló láng, a másik nagyszüleimnél a sparhelt a petróleumlámpa és az alvószobában ahol egyszerre többen aludtak fej-láb elrendezésben, oda este be lett engedve a meleg vagy ki lett engedve a hideg és a melegített tégla. 

Két nagyon különös világ. Munkácsy: Rőzsehordó asszony képe jut az eszembe, de ugyebár ez sem távoli kép. Kerékpáron hazatolt erdőmelléki hulladék, vagy a napraforgó, kukoricaszár adja a kályhából a meleget. 
Kit érdekel, hogy 50 fillér egy gombóc fagyi? Persze ez egy viszonyítási alap, hogy régen mennyi és ma mennyi egy gombóc fagyi. Vagy 2000.- a car te dor jégkrém. Vagy mennyi volt amikor a járt a kocsi az utcánkban "mond anyádnak hozzon pénzt" dúdól a fejemben. Mennyi a dinnye kilója. Mindig a bevétel és kiadás függvénye, hogy mi olcsó vagy mi drága a pénztárcánkhoz. 
50 fillér egy gombóc fagyi? Amikor apám keresete 2000.- volt. Ja és el tudta inni még aznap. Anyám nem is látta a havi munkabérét. Drága vagy olcsó csak ácsingóztunk egy gombóc fagyira amikor anyámnak a kiló kenyér árához 60 fillér hiányzott. 

Ma is a bevételünkhöz viszonyítjuk a mi olcsó mi a drága. De csodálkozom Varga Mihály szavain, hogy az ő 6 tagú családjának áram és gáz fogyasztása biztosan belefér a küszöb alá. Meg is kérdezném, hogy mikor nézte meg a villanyórát a havi leolvasást vezeti-e kockás füzetben, vagy a gázórát vagy a vízórát, hogy mennyit fizet ki havonta ezekre. Mennyi lehet a 137 négyzetméteres ház kifűtése, áramfogyasztása 6 személynek. Biztosan nem átlagalatti a rezsije. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Elkísérjelek?

 Vasárnap délután van. Kicsi lányom beszél, hogy el kellene még menni egy boltba, mert ötnapozik és még kellene ez meg az. Elkísérjelek? Ez ...