Translate

2022. július 27., szerda

Mennyibe kerül felnevelni 1-5 gyereket?

Szóval itt laktunk gyerekkorom kis részében. Anyám és apám Budapesten ismerkedtek össze. Én már Kalocsán születtem meg 1964 november 11-én. Szüleim kalandos úton jutottak el Budapestről Kalocsára, ám munkahely révén ott kaptak szolgálati lakást. Azt hiszem. Majd Fegyvernek apai nagyszüleim háza a Tóbi lak, ahogy apám barátja leírta vagy fotós emlékei közt hivatkozik erre az L alakú a sarkán régi családi szatócsbolt, alatta pince). 
Manapság sokat hallani, hogy mennyibe kerül felnevelni 1-5- vagy mégtöbb gyereket.

Jogosan vetődik fel ez, hiszen első férjem azt mondta, azért nem akar gyereket, mert nem akar gyerekcipőre keresni. Apai nagyszüleimnek akkor még nem volt elnevezése: MOZAIK CSALÁD.
tehát nagypapa első felesége apám születésekor elhunyt. Papa ott maradt mondjuk 3 gyerekkel magára, azaz nem biztos, hogy magára, mert a dédszüleimről nem is tudok. Na ez a lényeg, hogyan éltek régen a nagyszüleim, azok szülei a környezetről semmit nem tudok. Így elvette feleségül Erzsébetet, így lett közös gyerekük is. Mennyibe kerülhetett felnevelniük akkor a háború és az azutáni időszakban több gyermeet amikor volt a malenkij robot, amikor embereket tettek vagonba és vittek el valahova. 
Aztán nézzük a másik azaz anyai nagyszüleimet. Nagypapa első házasságából 1 gyerek maradt életben, hogy mi lett a feleségével és esetleges több gyerekével? Nem tudom. Nagymamámat elvette feleégül és 6 gyereke lett. Hogyan éltek a háború viszontagságai közepette? Nem tudom. Nagypapám állítőlag kovács volt, de mikorra én megismertem a TSZ-ben a teheneket gondozta.

Visszagondolva egy ember megszólalására egy fb csoportban: ha állatot akarok tartani, számolok a vele járó kiadásokkal. Persze ő csak 1 gyereket vállalt be. Számolok mondjuk egy kutyával vagy egy macskával. Állatorvos, táplálék, póráz vagy alvókosár. Ha nem tenyészteni veszem, akkor ivartalanítás. 

De manapság úgymond a szocializmus végén amikor már nincs közveszélyes munkakerülés kapun belüli munkanélküliség, én akkor lettem terhes. 
Mázlim volt, rengeteg ruhát kaptam a kicsire, anyám hozta a pelenkát egy másik országból, majd lett az eldobható pelenka amiből rendesen kellett 150 darab 1 hónapra. Így tehát hogy ruházatra nem kellett kiadni, még jó is volt. Tápszer vagy anyatej. Viszont a lényeg, hogy amíg egy állatot magára lehet hagyni, a kisgyereket nem lehet egyedül hagyni még percekre sem. Így nem mehetsz el dolgozni. Na az a kimaradt bevétel, ami dúrván kiesik. Ha nincs bevételed, csak a GyEs a csp, akkor annyi neked. 
Amit az állattartás nem ad vissza, az a visszafelé gondozás. Az állatot nem kell közösségbe vinni:óvoda, iskola és hát az iskola 8 év +4 év aztán még ha tovább akar tanulni. Mázli ha ösztöndíjas lesz és még a szakmai gyakorlatban is fizetést kap. Bizony egyik lányom kapott ösztöndíjat és fizetést is tanulmánya alatt. Leleményesnek is lenni kell, hiszen Budapesten, ha be vagy jelentve a lakcímre, az önkormányzatnál van tanulmányi ösztöndíj. 
Bár nem azzal a szándékkal lettek a gyerekeim, ha megörekszek akkor ők majd felváltva gondoznak. Anyám anyja, amikor beteg lett. Magához vette a kisszobába. Tulajdonképpen fizetésnélküli szabadságot vett ki és felváltva voltak vele lányai. Anyám viszont magára nézve ezt nem akarta, elment idősek otthonába, amire aztán jól rá is fázott. Ő aki imádott egyedül lenni, most 60 valahány emberrel kerül konfliktusba. 
Konfliktus az ápolók a vezetők az orvos mentálnővér. Amikor beköltözött, nagyon akart egy darab földet, hogymajd ő kapálja, öntözi neveli magának a körömvirágot. Mindig keni vele a lábát. Ám mire megkapta a darab földet, már rájött, hogy így ezzel sok-sok energiát kell beleőlnie. Nincs közel a folyóvíz. Csapról flakonba hordott ivóvízzel locsolni a virágokat. Elfáradt, belefáradt. Ma még nem tudni, hogy mitől lettek rajta bőrproblémák, Rühes vagy a mosószerre vagy gyógyszerre alergiás? Sokat panaszkodik, de nem tudom, hogy ez új probléma vagy csak a régebbieket emlegeti újra és újra. 

Nem akart a nayakamra költözni, mondja. Jó neki a szocotthon. Én meg nem is merem elvállalni, tudván állandó szidalmazása lenne. Sose volt hozzám türelme. 

Tehát soha nem számszerűsítettem, hogy mennyibe kerül felnevelni egy gyereket, sem mennyibe kerül 5 gyereket. Bár a minap épp megkaptam, hogy eltartott vagyok, persze nem bántásként mondta. Tudja, hogy nem volt módomban 5 gyerek mellett megfelelő bérezéssel munkát vállalni. Majdnem sikerült aztán mégsem. 

Viszont a szeretet nem mérhető pénzben és ez így van jól!



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Elkísérjelek?

 Vasárnap délután van. Kicsi lányom beszél, hogy el kellene még menni egy boltba, mert ötnapozik és még kellene ez meg az. Elkísérjelek? Ez ...