Translate

2021. február 14., vasárnap

Fibromyalgia olyan tünetei, amiket én hiába próbálok elmagyarázni

 "A fibromyalgia nevű betegséget nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetei gyakran más betegségekre utalnak. A betegség jelei a következők lehetnek: izomfájdalmak, izomgyengeség, hasfájás, puffadás, székrekedés vagy hasmenés, fejfájás, koncentrációs nehézségek, memória- és alvászavarok, álmatlanság, állandó fáradtság érzése, érzékenység alakulhat ki zajra, fényre, hidegre, szagokra, ezek mellett pedig a romló fizikai állapot, az irritábilisbél-szindróma, a szorongás és a depresszió is megjelenhet. Mindezen szimptómák mellett gyakori a mellkasi fájdalom és a heves szívdobogással járó rosszullét is.
A betegek gyakran arról számolnak be, hogy stressz és feszültség hatására állapotuk rosszabbodik. 

A fibromyalgia, vagy más néven izomreumatizmus hátterében általában a központi idegrendszer fájdalomfeldolgozó zavara áll. Ebben a betegségben leggyakrabban a 35-45 év közötti nők szenvednek. A betegség tünetei és az állandósult fájdalom igencsak megkeseríti a páciens mindennapjait, életminőségét pedig negatív irányba befolyásolja.

A fibromyalgiás betegek gyakran panaszkodnak olyan megkeményedett izomcsomók miatt, amelyek nyomásra nagyon érzékennyé válnak. Ezek leggyakrabban a nyak, a fenék és hát területén, a farokcsont felett hátul a lapátcsont vonalában, a szegycsonton, a derékban, a vállövi tartóizmokban, a lapocka felett, a medencén a csípőízületnél, a könyök, a térd és a boka környékén helyezkednek el. A diagnózis felállítást követően a beteget orvos, pszichológus és gyógytornász kezeli vagy ambulánsan, vagy kórházban. A páciensnek fájdalomcsillapítókat és feszültségoldó pirulákat írnak ki a tünetek enyhítésére, emellett a pszichoterápia is fontos része a kezelésének, melynek keretében a szakember segít oldani az érintett személy szorongását, megtanítja a stesszkezelési módszereket és azt, hogyan tűzzön ki a páciens reális célokat maga elé."

Izomfájdalmak: izomláz ha volt már neked, de teljes testre izmaidra kiterjedő. Holott előtte nem végeztél fizikai munkát amitől izomlázad lenne. Tehát amikor engem az a stressz ért én azt tudom mondani mint a sportoló a rajt előtt mielőtt a startpisztoly eldördülne. Vigyázz, kész és a rajt szó nem hangzik el. Te ebben az megfeszült izomban maradsz benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Elkísérjelek?

 Vasárnap délután van. Kicsi lányom beszél, hogy el kellene még menni egy boltba, mert ötnapozik és még kellene ez meg az. Elkísérjelek? Ez ...